Thursday, August 30, 2012

Humus Tarifi Tarsus KERVAN HUMUS




Gidilecek görülecek yerler listenizde eğer Tarsus şehride varsa yiyebileceğiniz en güzel humus Kervan'dadır. Yaklaşık 3 dakikada masanızda istediğiniz şekilde hazırlarlar, biz tereyağlı olanını bayıla bayıla yiyorduk. Tarifini ustaya sorduğumda sitelerinde olduğunu söylemişti. Geçenlerde yaptık ailecek bayıldık.Şimdi tekrar ne zaman yaparız onu konuşuyoruz  :)) Direk web sitelerinde alıntı yaparak yayınlıyorum. Afiyet Olsun.






 






 






Alıntıdır...






www.kervanhumus.com






 






 






HUMUSUMUZ...

Yemek tariflerinin evrenselleşmesi sonunda nerede ve nasıl doğduğu unutulmayacak kadar yayılması, girdiği her kültürde farklılaşıp zenginleşmesi, damak tadlarına göre çeşitlenmesi hem mutfağın mantığına, hem de insanın doğasına uygundur. Ama yine de farklı bir lezzetle karşılaşıldığında orjinali haliyle merak edilir. Humusu da aynı şekilde merak edip internette araştıranlar görecektir ki, Humusun Akdenizli bir meze ve yemektir. Daha da özelde Tarsus mutfağındandır. Her haliyle Türk mutfağına aittir. Ortadoğu mutfağına ait olduğunu söyleyenler de vardır. Bu görüşün sahipleri Suriye'de humus adlı bir şehir olduğundan yola çıkarlar. Son dönemlerde Avrupa ve Amerika'da da popüler ve cips eşlikçisi bir meze haline gelmiş olduğunu internetten öğrendik. Biz bu yemeği atalarımızdan öğrendik ve Türkiye'mize Tarsus'tan yayıldığını biliyoruz. Diğer yandan 2005 yılında da Humus Tarsus'a tescillendi. Kervan Humus'ta 4 çeşit humus yapmaktayız; TEREYAĞLI, PASTIRMALI, SUCUKLU, ZEYTİNYAĞLI.




Kısaca Humus Tarifi: Malzemeler: 1/2 su bardağı tahin

1/2 tatli kaşığı kimyon

1/2 tatlı kaşığı sumak

1 3/4 su bardağı nohut

1 tatli kaşığı kırmızı biber

1/6 demet maydanoz

2 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı limon suyu

2/3 su bardagi zeytinyağı

3 diş sarmısak

3 su bardağı

Yapılışı:Nohutu yıkayın, 2 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatın, bir su bardağı su daha ekleyip, basınçlı tencerede, iyice yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat pişirin, pişirme suyundan çıkarıp, ezerek tel süzgeçten geçirin. Sarmısağı soyup yıkayın, ezin, 1/2 su bardağı zeytinyagı, tahin, limon suyu, tuz ve 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biberle birlikte nohuta ekleyin, pişirme suyundan ½ çay bardaği koyun, karıştırın, servis tabağına alın. Maydanozu yıkayın, ayıklayın, yapraklarıyla ezmeyi süsleyin, aralarına sumak ve kimyon serpin. Kalan yağı tavada ısıtın, kalan kırmızı biberi ekleyin, bir iki kez karıştırın, ocaği kapatın, ezmenin üzerine gezdirin.

No comments:

Post a Comment